SUROVINY:
2 červené řepy velikosti pěsti
100 ml olivového oleje
2 lžíce medu
1 lžíce cukru moučky
2 lžíce bílého vinného octa
3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
1 lžíce Tamari
3 cm dlouhý špalík čerstvého zázvoru
15 dkg čerstvého kozího sýra
hrst piniových či slunečnicových semínek
snítka tymiánu
sůl, pepř
POSTUP:
Řepu očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ocet svaříme s cukrem, poté přidáme med, pomerančovou šťávu, snítku tymiánu, olej, Tamari, pepř a sůl. Směs důkladně promícháme a přidáme do ní nastrouhaný zázvor.
Plátky řepy vložíme do kameninové nádoby či zavařovací sklenice a zalijeme připravenou marinádou. Nádobu uzavřeme a necháme plátky řepy macerovat alespoň přes noc, raději však dva dny.
Pak plátky řepy naaranžujeme na talíř, poklademe plátky kozího sýra a posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky (lze je nahradit slunečnicovými semínky). Podáváme s bílou bagetou.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Červená řepa patři téměř bezkonkurenčně mezi nejefektivnější přírodní zdroje křemíku - zvaného také "minerál krásy". Křemík je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Příznakem jeho nedostatku je právě například zvýšená lámavost nehtů a třepení vlasů. Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu, je proto zpomalovačem stárnutí. Další velmi důležitou a bohatě zastoupenou látkou v červené řepě je kyselina listová. Ta je nepostradatelná pro plodnost žen a zdravý vývoj plodu, pro silné srdce a celý kardiovaskulární systém. Navíc také stimuluje obnovu a růst tkání (vazy, svaly, kůže, nehty, vlasy) a okysličování buněk. Vyšší hladinu kyseliny listové najdeme v červené řepě za syrova, tepelnou úpravou se částečně ničí. Kombinace vysokého obsahu křemíku a kyseliny listové dělá z řepy snad nejlevnější, běžně dostupnou omlazovací kúru, jakou si můžeme dopřát. Nejlépe uděláme, když ji zařádíme do našeho jídelníčku pravidelně, optimálně alespoň 3-4x do měsíce. Mimo jmenovaného křemíku a kyseliny listové se v řepě nachází ještě mnoho prospěšných látek. Z minerálů například hodně draslíku a železa, dále pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické zbarvení jí dodává betanin, který po konzumaci řepy způsobuje neškodné zbarvení moči do červena). Červená řepa je též bohatá na vlákninu, čímž stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin. Celkově se řepě přisuzují příznivé účinky na trávení, mimo jiné podporuje produkci trávících šťáv v žaludku a činnost žlučníku a jater.
Žádné komentáře:
Okomentovat