8. května 2011

Domácí zapékané müsli



















SUROVINY: 

ovesné vločky
kukuřičné lupínky
rozinky
sušené švestky
mandle či oříšky
sušené kokosové plátky
med nebo sirup z agáve
olivový olej

POSTUP:

Ve větší míse smícháme všechny suché indgredience. Nakonec přidáme olivový olej a med či sirup z agáve. Úmyslně zde neuvádím množství jednotlivých přísad, to nechť každý přizpůsobí své chuti. Olivový olej přidáváme proto, aby se müsli krásně spojily a byly křupavé.

Plech vyložíme papírem na pečení, rovnoměrně na něj rozprostřeme müsli  a dáme zapéct do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 170 °C. Doba zapékání záleží na zvoleném programu, v horkovzdušné troubě zapékáme cca 15 minut. Necháme vychladnout a nasypeme do skleněné dózy s víkem. Takto nám müsli zůstanou dlouho čerstvé a křupavé.

Proč jsou tyto müsli lepší než ty, které se dají bez práce zakoupit v obchodě? Jednak proto, že tyto domácí müsli neobsahují žádný rafinovaný cukr, což se o těch kupovaných nedá říci, jednak proto, že zde nenajdete žádné nekvalitní tuky, pouze olivový olej, který je zdravý a nezvyšuje hladinu cholesterolu. A v neposlední řadě tyto müsli neobsahují žádné konzervanty. :)

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev (podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě). Rozpustná vláknina navíc na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi (prevence cukrovky II. typu a obezity). Ovesné vločky mají skvělou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce, těžce pracující a vynechat by je neměly ani děti a těhotné ženy.

Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.

Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.

Sušené švestky podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy.

Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.

Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je mnohem zdravější a sladší než řepný cukr. Má nízký glykemický index, a tak je vhodný i pro diabetiky. Sirup z agáve obsahuje menší množství inulinu, který pozitivně působí na činnost střev, a tudíž podporuje zdravou střevní mikroflóru. V sirupu z agáve je obsaženo velké množství minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa, které je velice důležité pro lidské tělo. Dále sirup obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku. Sirup z agáve je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem vysokého cholesterolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat