13. května 2011

Farfalle di primavera



















SUROVINY:

250 g těstovin Farfalle
1 avokádo
1 plechovka černých oliv
1 oranžová paprika
2 malé pomeranče
1/2 hlávky ledového salátu
4 stroužky česneku
3 lžíce červeného vinného octa
extra panenský olivový olej
pepř
sůl

POSTUP:

Farfalle uvaříme podle návodu a zchladíme pod studenou vodou. Nasypeme do větší mísy. Přidáme nakrájený ledový salát, černé olivy, na plátky nakrájené avokádo, na kostičky nakrájenou oranžovou papriku. Pomeranče oloupeme, rozkrojíme na polovinu a tu nakrájíme na plátky. Nakonec přidáme dresing, který připravíme tak, že smícháme na drobno nasekaný česnek, pepř, sůl, olivový olej a červený vinný ocet. Vše pečlivě promícháme a podáváme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ledový salát obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi. Avokádu není nutné se vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.

Pomeranče obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organizmu. Již 10 dkg pomerančů pokryje naši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v "chřipkových dnech" je rozumné tuto dávku zvýšit. Pomeranče dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i tělesnou teplotu, což oceníme zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají lidskému organizmu cenný hořčík. Jsou součástí protisklerotické diety a podle nových výzkumů některé látky v nich obsažené mohou mít i protirakovinové účinky.

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Žádné komentáře:

Okomentovat