SUROVINY:
250 g těstovin Farfalle
8 bílých paprik
1 plechovka žampiónů
1 plechovka červených fazolek
4 stroužky česneku
čerstvá petrželová nať
olivový olej
kurkuma (1 polévková lžíce)
pepř
koriandr (1/2 čajové lžičky)
sůl
POSTUP:
Dáme vařit těstoviny. Na olivovém oleji osmahneme na hrubo nakrájenou červenou cibuli a nasekaný česnek. Když je cibulka zlatá, nasypeme kurkumu a koriandr a rychle zamícháme. Dáváme pozor, aby se nám koření nepřipálilo. Pak přidáme nakrájené papriky, které jsme předem omyli, zbavili stopky a jadérek. Chvilku mícháme. Když paprika zkřehne, přidáme žampióny a červené fazole. Obojí předem propláchneme pod studenou vodou, z fazolí navíc sebereme bílou pěnu, která při proplachování vznikne. Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme 1 malou naběračku vývaru z nudlí a krátce povaříme. Nakonec vmícháme nasekanou čerstvou petrželovou nať a servírujeme.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).
Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.
Fazole obsahují velké množství vlákniny, která ovlivňuje trávení a snižuje možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, mangan, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu - pokud je jich nedostatek, buňky nejsou tak aktivní a nastupuje únava, nervozita a porucha soustředění. Pomáhají při nemocech jater a ledvin, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře, snižují obsah cukru v krvi a jsou vhodné při chorobách srdce a krevního oběhu.
Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.
Červená cibule dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce. Všechny odrůdy cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt těchto chorob mnohem nižší.
Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.
Žádné komentáře:
Okomentovat