SUROVINY:
2 větší červené cibule
olivový olej
koření na guláš
2 plechovky červených fazolek
3 rajčata (nemusí být)
černý chléb
1 bio zeleninový vývar
POSTUP:
Na olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájené cibule. Zaprášíme kořením na guláš. Přidáme červené fazolky, které jsme propláchli pod studenou vodou a odstranili z nich bílou pěnu, a na kostičky nakrájená rajčata. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Nakonec zahustíme černým chlebem a podle chuti dosolíme. Podáváme s černým chlebem, rýží nebo těstovinami.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Červená cibule dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce. Všechny odrůdy cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt těchto chorob mnohem nižší.
Fazole obsahují velké množství vlákniny, která ovlivňuje trávení a snižuje možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, mangan, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu - pokud je jich nedostatek, buňky nejsou tak aktivní a nastupuje únava, nervozita a porucha soustředění. Pomáhají při nemocech jater a ledvin, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře, snižují obsah cukru v krvi a jsou vhodné při chorobách srdce a krevního oběhu.
Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.
Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.
Opravdu vynikající nápad! Gulášek mi moc chyběl, od té doby, co musím držet "dietu". Doktor mi řekl, že musím zhubnout asi 30 kilo, jinak umřu. :( Díky Vašemu blogu už z toho nemám takový strach, dobře jíst se dá i zdravě. Zasloužila byste si metál!
OdpovědětVymazatOlina