15. května 2011

Rýže s egyptskou česnekovou omáčkou



















SUROVINY:

2 hrnečky vařené rýže
1/2 hlávky kapusty
1 malá sklenička sušených rajčat v oleji
1 plechovka žampiónů
2 čajové lžičky mletého koriandru
4 stroužky česneku
olivový olej
Harissa
sůl

POSTUP:

Kapustu opláchneme a odkrojíme stonky včetně tuhých částí stonku v listu. Listy navršíme na sebe a nakrájíme na kousky. Na pánvičce rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme na něm kapustu. Když je kapusta křehká, přidáme žampióny, které jsme nejdříve opláchli pod studenou vodou, a na kousky nakrájená sušená rajčata. Promícháme a poté směs odsuneme na pánvičce stranou. Na vzniklém prostoru rozehřejeme ochucený olej ze sušených rajčat, na něm krátce osmahneme prolisovaný česnek, koriandr a Harissu. Když přestane být česnek cítit, vše důkladně promícháme. Vmícháme rýži, podle chuti dosolíme a podáváme ozdobené sezónní zeleninou.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Hlávková kapusta se může pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, B, K, E, ale i minerálních látek jako je fosfor, železo, vápník nebo selen. Neměli by se jí vyhýbat lidé s ekzémem a kožními potížemi – právě těm totiž může kapusta pomoci. Hlávková kapusta dále tlumí pálení žáhy, snižuje hladinu cholesterolu, přispívá ke zdraví srdce, jater, střev i žaludku. Pomáhá při zácpě a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

1 komentář:

  1. Vynikající! Rychlá příprava a super chuť. Díky! :)

    OdpovědětVymazat