22. května 2011
Ispanak Kavurma - Špenátové soté
SUROVINY:
2 balíčky mražených špenátových listů
1 středně velká červená cibule
2 lžíce drcených rajčat
4 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu (Alnatura)
špetka muškátového oříšku
olivový olej
sůl
Na jogurtovou omáčku a olejovou zálivku:
200 ml kvalitního bílého jogurtu
2 stroužky česneku
olivový olej
sladká paprika
sůl
Příloha:
400 g drobnějších těstovin
POSTUP:
Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku. Přidáme mražené špenátové listy a zalijeme hrnkem horké vody, v níž jsme rozpustili kostku zeleninového bujónu. Za občasného míchání necháme špenát rozmrazit. Do rozmrazeného špenátu přidáme drcená rajčata, muškátový oříšek a nasekaný česnek a ještě chvíli necháme vařit, aby se voda vyvařila. Nakonec podle chuti dosolíme. Do hlubokého talíře narovnáme těstoviny, na ně naaranžujeme špenátové soté, ozdobíme jogurtovou omáčkou a pokapeme olejovou zálivkou.
Příprava omáčky a zálivky:
Do jogurtu vmícháme česnek utřený se solí. V malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej a nasypeme do něj červenou papriku. Zamícháme a chviličku prohřejeme, ale dáváme pozor, aby se nám paprika nepřipálila.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Špenát posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá při zácpě, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zahání únavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, působí jako diuretikum. Obsahuje také lutein a karotenový pigment, který působí antioxidačně. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat