17. května 2011

Pikantní zeleninová směs




SUROVINY:

1/2 hlávky kapusty
200 g sušených rajčat
1/2 skleničky česneku nakládaného v oleji
1 balíček mražených žampiónů
10  malých nakládaných okurek
1 velká červená cibule
2 polévkové lžíce paprikové pasty
2 polévkové lžíce drcených rajčat
olivový olej
kumín

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme na hrubo nakrájenou červenou cibuli a špetku kumínu. Kapustu omyjeme, zbavíme tuhých částí a nakrájíme na plátky. Když je cibulka zlatá, přidáme kapustu a restujeme do té doby, než zkřehne. Pak přidáme žampióny, mírně osolíme a za občasného míchání počkáme, až se vyvaří všechna voda, kterou pustily. Následně přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata*, nakrájené naložené okurky, několik stroužků naloženého česneku, paprikovou pastu a drcená rajčata. Pořádně zamícháme a dosolíme. Podáváme s čerstvým pita chlebem, který můžeme na sucho osmahnout na teflonové či keramické pánvi. Do směsi můžeme přidat vařený bulgur a získáme tak syté hlavní jídlo.

* Já jsem použila sušená rajčata ve vaničce, která jsou běžně k dostání v Turecku. Bohužel, se nedají srovnat s těmi, která se dají koupit v ČR, jsou mnohem vláčnější a sladší. Pokud nemáte možnost koupit tato kvalitní rajčata, doporučuji raději zvolit sušená rajčata v oleji.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Hlávková kapusta se může pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, B, K, E, ale i minerálních látek jako je fosfor, železo, vápník nebo selen. Neměli by se jí vyhýbat lidé s ekzémem a kožními potížemi – právě těm totiž může kapusta pomoci. Hlávková kapusta dále tlumí pálení žáhy, snižuje hladinu cholesterolu, přispívá ke zdraví srdce, jater, střev i žaludku. Pomáhá při zácpě a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

Žádné komentáře:

Okomentovat