29. května 2011
Turp Salatasi - Ředkvičkový salát
SUROVINY:
1 svazek ředkviček
1 polévková lžíce citrónové šťávy
koření sumak*
sůl
POSTUP:
Ředkvičky omyjeme a zbavíme stonků. Nakrájíme je na tenké plátky, které naaranžujeme do salátové misky. Pokapeme je citrónovou šťávou, posypeme sumakem a osolíme. Necháme odležet hodinu v chladničce a pak podáváme.
Salát se v Turecku podává ke všem druhům kebabů. My ho jíme jako hlavní jídlo s francouzskou bagetou či pita chlebem.
* Koření sumak pochází z Íránu a lze jej koupit ve specializovaných prodejnách s kořením.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Ředkvičku tvoří téměř 95 % vody. Je chudá na provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Naopak v ní je hojně zastoupen vitamín C a draslík. Všechny druhy ředkviček obsahují esence síry, které jim dávají ostrou, pikantní chuť, a mají choleretický (zvyšují produkci žluče), cholagogický (ulehčují její odtok ze žlučníku), trávení podporující, antibiotický a mukolytický (zkapalňují hlen) účinek. Ředkvičky můžeme využít při poruchách jater a žlučníku nebo při pomalém trávení, protože mají posilňující účinek a zvyšují chuť k jídlu. Dále nám ředkvičky pomohou při zánětu vedlejších dutin nosních a průdušek. Čínská a možná i obyčejná ředkvička brzdí buněčné mutace, které vedou ke vzniku rakoviny.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Zdravím! Miluji ředkvičky, tak jsem zaskočil do Myslíkovky pro sumak, že si salát připravím. No a odcházel jsem s plnou taškou dobrot, lehčí o několik stovek. :) Teď už pojedu recept po receptu a zkusím všechny. :) Díky! Ondra
OdpovědětVymazat