25. června 2011
Lilek a cuketa s těstovinami
SUROVINY:
1 balíček bezvaječných těstovin
1 velký lilek
2 menší cukety
2 malé cibule
hrst nati z jarní cibulky
5 stroužků česneku
olivový olej
Tamari
pepř
zázvor
Harissa či chilli
sůl
POSTUP:
Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, na němž dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený lilek, který jsme předem nechali vypotit. Restujeme, dokud lilek nezíská tmavou barvu. Potom přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, na kolečka nakrájenou nať z jarní cibulky a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, přidáme zázvor a špetku Harissy a restujeme dalších pět minut. Nakonec ochutíme trochou Tamari a přidáme ještě malé množství olivového oleje. Podáváme s těstovinami uvařenými dle návodu.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...
Cuketa obsahuje vlákninu, sacharidy a velké množství minerálních látek. Je bohatá na karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader, a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně, posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat