3. června 2011

Těstoviny se žampióny



















SUROVINY:

2 skleničky žampiónů ve sladkokyselém nálevu
500 g těstovin
1 svazek jarní zelené cibulky
1 kostka zeleninového bujónu (Alnatura)
rýžová bezlepková krupička na zahuštění
5 lžic rýžového nebo sójového Zajíce
2 polévkové lžíce Tamari
olivový olej
pepř
kmín
sůl

POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou zelenou cibulku. Žampióny propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Přidáme je k cibulce, opepříme a okmínujeme a chvíli restujeme. Poté zalijeme horkou vodou tak, aby byly žampióny celé zakryté, přidáme kostku bujónu a za občasného míchání necháme deset minut povařit na mírném plameni. Mezitím si v hrnečku rozmícháme Zajíce a rýžovou krupičku s teplou vodou. Směsí pak přelijeme žampióny a vše mícháme, dokud nám nevznikne sametová omáčka. Nakonec přidáme dvě lžíce Tamari, promícháme a případně dosolíme. Podáváme ozdobené nasekanou cibulkovou natí.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.

1 komentář: