13. května 2011

Avokádovo-pomerančový salát s černými olivami



















SUROVINY:

1/3 hlávky malého ledového salátu
1 avokádo
1 oloupaný malý pomeranč
čerstvá bazalka
15 černých oliv

Na dresing:

1 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 malý stroužek česneku
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Na dno misky rozprostřeme nakrájený ledový salát, na něj naaranžujeme avokádo a pomeranč, obojí nakrájené na tenké plátky. Ozdobíme půlkami černých oliv a přelijeme dresingem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Ozdobíme lístky čerstvé bazalky. Podáváme co nejdříve, aby si zelenina uchovala všechny vitamíny.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ledový salát obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi. Avokádu není nutné se vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.

Pomeranče obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organizmu. Již 10 dkg pomerančů pokryje naši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v "chřipkových dnech" je rozumné tuto dávku zvýšit. Pomeranče dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i tělesnou teplotu, což oceníme zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají lidskému organizmu cenný hořčík. Jsou součástí protisklerotické diety a podle nových výzkumů některé látky v nich obsažené mohou mít i protirakovinové účinky.

1 komentář:

  1. Zkusila jsem to udělat včera k večeři a nic nezbylo! Chutná to výborně. Jen asi nejsem tak šikovná, nepovedlo se mi to tak hezky naaranžovat. Ale co, stejně jsme to hned snědli. :) Dík za recept!
    Markéta

    OdpovědětVymazat