11. května 2011

Lilek na turecký způsob s těstovinami pappardelle



















SUROVINY:

1 středně velký lilek
1 červená cibule
4 slovenské papriky
15 malých žampiónů
1 plechovka loupaných rajčat
2 stroužky česneku
několik snítek čerstvé bazalky
sůl, pepř
250 g těstovin pappardelle či jiných širokých nudlí

POSTUP: 
 
Lilek nejdříve nakrájíme na kolečka a osolíme. Necháme jej chvíli "vypotit". Poté ho osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit těstoviny. Na olivovém oleji osmahneme na plátky nakrájenou červenou cibulku. Když je cibule zlatá, přidáme nakrájený lilek a oloupané žampióny pokrájené na čtvrtky. Osolíme, opepříme a osmahneme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájené papriky, které jsme předem omyli a zbavili stopek (seřízneme cca půl centimetru od stopky, ale nezbavujeme jadřince - s tímto postupem se v turecké kuchyni setkáme poměrně často) a plechovku loupaných rajčat. Z hrnce s těstovinami odebereme dvě středně velké naběračky vývaru a podlijeme jimi zeleninovou směs. Přidáme listy čerstvé bazalky, prolisovaný česnek a chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a servírujeme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.

Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.

Bazalka má pozitivní vliv na funkci ledvin. Konzumace bazalky příznivě působí na naši chuť k jídlu, zlepšuje trávení a zároveň zabraňuje nadýmání. Silice obsažené v této rostlince se považují za jedny z nejúčinnějších látek, které blahodárně působí na náš nervový systém. 

Červená cibule dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce. Všechny odrůdy cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt těchto chorob mnohem nižší.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

1 komentář:

  1. Hezké stránky ! Konečně se mám kde inspirovat . Syn je vegan a já už vůbec nevím, co mu mám vařit . Skusím všechno, moc děkuju !

    OdpovědětVymazat