SUROVINY:
250 g červené čočky
125 g hrubozrnného bulguru
1 středně velká červená cibule
olivový olej
3 stroužky česneku
1/2 plechovky italských loupaných rajčat
2 lžíce drcených rajčat (protlaku)
1 lžička pasty Harissa
2 kostky kvalitního zeleninového vývaru (např. Alnatura)
1 lžička kumínu (nikoli kmínu!)
pepř, sůl
1/2 balíčku čerstvých špenátových listů
POSTUP:
Na olivovém oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Když cibulka zezlatoví, přidáme prolisovaný česnek a chviličku mícháme. Potom přidáme červenou čočku, kterou jsme předtím propláchli ve studené vodě, a bulgur. Promícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby hladina vody přesahovala o 2 cm. Přidáme v 1 dcl vody rozpuštěné kostky zeleninového vývaru, loupaná rajčata z plechovky, protlak, pastu Harissa, kumín, pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni, dokud nejsou čočka a bulgur měkké. Nakonec přidáme špenátové listy a minutku povaříme. Podáváme ozdobené nasekanou petrželovou natí.
Červenou čočku není nutné předem namáčet. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a má tendenci se velmi rychle uvařit. Pokud překročíme dobu varu a vaříme tento druh čočky déle než 10 minut, rozvaříme ji na kaši. Kašovitá struktura však není na škodu, byť esteticky možná není tolik lákavá. V Indii, odkud tato luštěnina pochází, jsou takové kaše velmi oblíbené.
Pokud nám čočka zbyde, můžeme ji druhý den rozředit vodou, dosolit a získáme vynikající čočkovou polévku.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány, schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve zase ocení diabetici. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě. Protože je červená čočka jedinou luštěninou, která nenadýmá, mohou ji dokonce konzumovat i kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázány.
Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.
Špenát posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá při zácpě, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zahání únavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, působí jako diuretikum. Obsahuje také lutein a karotenový pigment, který působí antioxidačně. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.
Žádné komentáře:
Okomentovat