SUROVINY:
1 středně velký lilek
1/2 pytlíku mražených fazolových lusků
1/4 pytlíku mražené kukuřice
1 malá cibule
5 stroužků česneku
olivový olej
Tamari
koriandr
tymián
POSTUP:
Lilek omyjeme, nakrájíme, osolíme a necháme chvíli odstát. Poté jej vysušíme a nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli a lilek. Když jsou lilek i cibulka osmaženy dozlatova, přidáme fazolové lusky a kukuřici. Chvíli povaříme. Směs na pánvičce odsuneme trochu stranou tak, aby nám vznikl prostor. Na něj nalijeme trochu olivového oleje, do kterého přidáme česnek protlačený lisem, koriandr a tymián. Malinko zasmahneme a pak vmícháme do směsi. Nakonec přidáme dle chuti Tamari a případně dosolíme. Podáváme s rýží, kuskusem či bulgurem.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...
Zelené fazolové lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny. A tak mají ještě větší přínos pro náš organismus. Obsažené nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky. Při nedostatku bílkovin jsme unavení, nervózní a máme potíže se soustředěním. Vláknina je zase důležitá pro pohyb střev a správné vyprazdňování, čímž nás chrání před rakovinou tlustého střeva. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici. Zvláště vhodné jsou pro pacienty s poruchou jater, protože velký obsah vlákniny dokáže vázat i jedovaté a tukové látky. Díky odvodňovacím účinkům jsou vhodné při léčení urologických potíží. Zelené fazolky (a fazole vůbec) se však nesmí konzumovat v syrovém stavu! Obsahují totiž jedovaté lektiny. Požití syrových fazolek (i fazolí) vyvolává silné zvracení a průjem.
Kukuřice obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek a pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév. Má vysoký podíl vitaminu B1- tiaminu, který v metabolismu přetváří sacharidy na molekuly glukózy, což je výživa pro mozek a nervové buňky. Kromě tiaminu obsahuje i mangan, biotin - pro hezkou pokožku a vlasy, niacin - pro buněčnou energii a dobrou náladu, kyselinu pantotenovou jako obranu proti stresu a kyselinu listovou pro omlazování buněk a krvetvorbu. Železo zase podporuje dýchání buněk, hořčík posiluje vazivové tkáně a tvorbu hormonů.
Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.
Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat