SUROVINY:
1 balení polenty
2 balíčky mražených žampiónů
1 větší cibule
olivový olej
instantní tmavá jíška nebo pohanková kaše
1 bio zeleninový vývar (kostka)
kmín
černý pepř
POSTUP:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme žampióny, kmín a pepř a chvílku smažíme. Poté přidáme zeleninový vývar a deset minut povaříme. Nakonec zahustíme tmavou jíškou Knorr nebo instantní pohankovou kaší (asi by šlo použít i hrašku, ale to jsem zatím nezkoušela). Nakonec případně dosolíme. Podáváme s polentou či bramborovou kaší. Výborný je k tomu mrkvový či okurkový salát.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Polenta je velmi sytá kukuřičná kaše bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny i minerály. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, v kukuřici jej totiž nenajdeme. :)
Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou však těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně. Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy.
Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat