SUROVINY:
1 brokolice
1 avokádo
trs petrželové nati
1 přírodní tofu
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
1 polévková lžíce ječmenného misa
slunečnicová semínka
snítka čerstvé máty
Tamari
POSTUP:
Do mixéru nalijeme 2 dcl studené vody, přidáme na kousky nakrájenou brokolici, avokádo, tofu, nasekaný česnek a petrželovou nať. Mixujeme, dokud polévka není jemná. Přilijeme zeleninový vývar (kostku vývaru necháme rozpustit ve 2 dcl horké vody) a znovu promixujeme. Polévku vlijeme do kastrolu a ohříváme tak dlouho, dokud v ní udržíme prst. Pokrm se prohřeje přibližně na 50 °C, přičemž zůstane syrový a nevařený, ale teplý. Nakonec přidáme v malé skleničce teplé vody rozpuštěnou lžíci ječmenného misa (dá se běžně sehnat v bio obchodech) a případně dosolíme. Podáváme posypané opraženými slunečnicovými semínky, mátou a pokapané Tamari.
Tato polévka je vhodná pro pročištění organizmu. Přináší úlevu, když jsme unavení nebo vystresovaní, pomáhá i při léčení chřipky. Jedná se o skvělou alkalizující polévku, která pomáhá organizmu udržovat zásadité prostředí.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Brokolice je bohatá na proteiny, vápník, provitamin A (betakaroten) a vitamin C. Je bohatá i na draslík, ale chudá na sodík. Obsahuje antikarcinogenní siřičité fytochemikálie. Pro svůj nízký obsah kalorií a tuků a především pro optimální poměr sodíku a draslíku je brokolice velmi vhodnou potravinou pro lidi se srdečním selháním ve všech stadiích. Pomáhá při vylučování nadbytečných tekutin zadržovaných v organismu a usnadňuje činnost oběhové soustavy a srdce. Navzdory tomu, že brokolice není bohatá na kalorie a cukr, vyvolává pocit sytosti; je tedy vhodnou potravinou pro obézní lidi a diabetiky. Díky tomu, že brokolice obsahuje velké množství betakarotenu a fytochemikálií, patří spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny mezi silně antikarcinogenní potraviny. Tento fakt potvrdily i seriózní vědecké výzkumy.
Avokádo je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi. Avokádu není nutné se vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.
Tofu obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin a jen velmi málo sacharidů a tuků. Složení tuků a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v sojovém mléce, které je jedinou surovinou při výrobě tofu, je pro náš organismus velice příznivé. Tofu obsahuje nízké procento sodíku. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, E. Tofu navíc neobsahuje žádný cholesterol.
Miso je hustá kořenící pasta ze sójových bobů, soli a obvykle i druhu obilí (miso sójové, rýžové, ječmenné). Miso i v malém množství ovlivňuje nutriční hodnotu stravy. Při kvasném procesu vznikají enzymy, které mají příznivý vliv na trávení jiných potravin a podporují dobrou funkci trávicích šťáv v žaludku. Baktérie v miso pomáhají odstraňovat nežádoucí mikroorganismy v zažívacím traktu. Traduje se, že talíř miso polévky denně přináší zdraví, mládí a dlouhověkost.
Slunečnicová semínka obsahují 49 % tuků, 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % sacharidů. Neobsahují skoro žádný vitamin A ani C, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E (více ho mají jen mandle) a vitaminu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích). Jsou velmi bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor. Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, a tím brání rozvoji arteriosklerózy. Vitamin E, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Konzumace slunečnicových semínek jako náhrady za jinou mastnou a na kalorie bohatou potravu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím (antioxidační účinek). Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a zánětech kůže všeobecně. Dále posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. I lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto obyčejných semínkách velkého pomocníka. Diabetici slunečnicová semínka dobře snášejí a mohou je bez obav zařadit do svého jídelníčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat