13. května 2011
Ovesná kaše s jablky
SUROVINY:
4 velká jablka
200 g ovesných vloček
rozinky
skořice
mandlový olej
vlašské ořechy
javorový sirup
3 lžíce Sojového zajíce
POSTUP:
Ovesné vločky namočíme na tři hodiny do vody. Jablka zbavíme jadřince a rozsekáme v robotu na jemné kousky (lze nahradit nastrouháním na hrubo). Na pánvičce rozehřejeme mandlový olej a osmahneme v něm rozsekaná jablka. Přidáme ovesné vločky i s trochou zbylé vody. Pokud vločky všechnu vodu nasákly, trochu směs na pánvičce podlijeme. Přisypeme Sojového zajíce, promícháme a pár minut provaříme. Posypeme skořicí, přidáme rozinky a odstavíme. Nakonec vmícháme javorový sirup (lze jej nahradit sirupem z agáve či medem). Podáváme ozdobené ořechy a sušenými švestkami. Pokud nám trocha zbyde, vůbec nevadí, kaše chutná výborně i vychlazená.
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Jablka neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a stopových prvků. Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C. Jablko sestává z 30 % z pektinu, účinné vlákniny a soli kyseliny vinné. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy, především slabé žíly. Čistí střeva a posilují dásně. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Jablka sama jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.
Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev (podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě). Rozpustná vláknina navíc na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi (prevence cukrovky II. typu a obezity). Ovesné vločky mají skvělou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce, těžce pracující a vynechat by je neměly ani děti a těhotné ženy.
Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.
Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.
Sušené švestky podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat