SUROVINY:
1 žlutý meloun
1 hrozen tmavého vína
3 banány
3 kiwi
1 pomeranč
hrst rozinek
směs ořechů
sušené švestky
javorový sirup
POSTUP:
Do hlubokého talíře poklademe nakrájený žlutý meloun zbavený semínek a slupky. Na něj naaranžujeme kuličky tmavého vína, plátky banánu, na půl kolečka nakrájené kiwi a kousky pomeranče. Posypeme rozinkami, přidáme ořechy a sušené švestky. Nakonec pokapeme javorovým sirupem (můžeme nahradit sirupem z agáve či medem).
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Žlutý meloun je tvořen především vodou, jejíž obsah se podle druhu pohybuje od 90 do 95 %. Tato tekutina není totožná s vodou z vodovodu nebo z pramene. Není to pasivní, inertní voda, která jen přenáší soli a roztoky, nýbrž živá biologická voda, která je v přímém kontaktu s protoplazmou rostlinných buněk a jež prošla tisíci, možná miliony chemických reakcí. To vysvětluje, proč nic nepomáhá ledvinám tak, jako šťáva z melounu. Melouny obsahují méně cukru (5 %) než jiné druhy ovoce, velké množství proteinů a takřka žádné tuky. Především ale poskytují vyváženou dávku vitaminů a minerálů. K nejvýznamnějším z nich patří vitaminy C, B1, B6 a kyselina listová. Další vitaminy – až na vitamin B12, který chybí úplně – jsou zastoupeny v menší míře. V melounech se dále nacházejí všechny nutričně významné minerály, hlavně draslík, železo a hořčík.
Hroznové víno dodává energii buňkám a zlepšuje zdraví arterií, především těch, které vyživují srdce. Působí proti zácpě, napomáhá vyplavování jedovatého odpadu z organismu, zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek. Potvrdily se i jeho protirakovinné účinky.
Kiwi je velmi bohaté na antioxidační vitaminy, např. vitamin C a E, které brání usazování cholesterolu ve stěnách cév. Vysoký obsah draslíku a malé množství sodíku přispívají k prevenci hypertenze (zvýšeného krevního tlaku). Kiwi obsahuje velké množství vitaminu B1, B2, B6, niacinu a vitaminu A. Kiwi spolu s fejchoou patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové ze všech druhů čerstvého ovoce. Kiwi je mimořádně bohaté i na hořčík a železo. Obsahuje velké množství mědi, stopového prvku, který spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech. Kiwi obsahuje 3,4 g/100 g vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina).
Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.
Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.
Sušené švestky podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy.
Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.
Javorový sirup spolehlivě pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla, vyplavuje toxiny, zlepšuje krevní oběh, nervovou soustavu a působí také jako elixír mládí. Doprovodným příznakem konzumace javorového sirupu je úbytek na váze.
Žádné komentáře:
Okomentovat