25. června 2011

Horké ovoce



















SUROVINY:

6 zralých nektarinek
3 menší banány
3 malá jablka
sušené švestky
fíková marmeláda se sezamem
lístky čerstvé máty
sezamový olej
skořice
med

POSTUP:

Na velké pánvi rozehřejeme sezamový olej, přidáme na kousky nakrájená jablka, která jsme předem omyli a zbavili jadřinců, a skořici. Jablka orestujeme, aby změkla. Potom přidáme na osminky nakrájené nektarinky, na širší kolečka nakrájené banány, sušené švestky, omyté lístky máty a fíkovou marmeládu*. Krátce prohřejeme a případně ještě podle chuti pokapeme medem. Podáváme horké.

* Do tohoto jídla používám libanonskou fíkovou marmeládu se sezamem, která má hodně tuhou konzistenci a dá se sehnat v prodejnách Tesco. Lze ji nahradit nakrájenými sušenými fíky a opraženými sezamovými semínky. Určitě bych ji však nenahrazovala řídkým fíkovým džemem, ale to záleží na chuti každého z vás. :)

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.

Jablka neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a stopových prvků. Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C. Jablko sestává z 30 % z pektinu, účinné vlákniny a soli kyseliny vinné. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy, především slabé žíly. Čistí střeva a posilují dásně. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Jablka sama jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.

Nektarinky obsahují tolik vitamínu C, že jeden kus téměř pokryje denní potřebu dospělého člověka. Pomáhají tak tělu vstřebávat důležité železo, podporují imunitní systém.Ve zralém stavu obsahují nektarinky 83 % vody. Složením se blíží broskvím, to znamená, že mají mnoho draslíku a obsahují pozoruhodné množství vápníku a sodíku. Mají dobré čisticí vlastnosti a vynikající chuť.

Sušené švestky podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy.

Žádné komentáře:

Okomentovat