27. června 2011

Kavun, Karpuz ve Peynir - Meloun se sýrem a čerstvou bagetou



















SUROVINY:

vodní meloun
žlutý meloun
sýr Feta
čerstvě upečená francouzská bageta

POSTUP:

Ledově vychlazené melouny nakrájíme na kousky a podáváme s plátky kvalitního Feta sýra. Výborně chutná s čerstvě upečenou francouzskou bagetou (kterou používáme jako náhražku tureckého chleba).

Tato, možná na první pohled zvláštní, kombinace je u mých tureckých přátel velice oblíbenou lehkou letní snídaní. My jsme si zvykli jíst toto jídlo v horkých letních dnech jako lehkou večeři či odpolední svačinu. Přece jen rána nebývají v Čechách až tak horká. :)

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Meloun můžeme doslova nazvat vitamínovou bombou, protože má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitu a celkovou kondici. Neméně přínosná je i bohatost melounů na vitaminy skupiny B, zejména na vitamin B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy, plodnost a správný vývoj plodu ve všech stádiích. Melouny jsou také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Z karotenů syntetizovaný vitamin A je sám také silným antioxidantem, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny. Dále v melounech najdeme např. železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, prvky nezbytné například pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kosti a zuby či plodnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat