17. května 2011

Fusilli s brokolicovou omáčkou



SUROVINY:

300 g bezvaječných  těstovin Fusilli
1 velká brokolice
1 červená cibule
snítka čerstvé bazalky
olivový olej
hraška
rýžový Zajíc
kmín
sůl

POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu. Brokolici omyjeme a rozdělíme na malé růžičky. Ve velkém kastrolu ohřejeme olivový olej a osmahneme v něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme brokolici, kmín, osolíme a zalijeme horkou vodou. Když je brokolice měkká (cca za deset minut), tak kastrol odstavíme a odebereme naběračkou vývar tak, aby nám ho zbylo v kastrolu jen přiměřené množství. Potom ručním mixérem rozmixujeme brokolici s vývarem dohladka. Za stálého mixování přidáme hrašku a nakonec pár lžic rýžového Zajíce. Podle chuti dosolíme. Omáčku můžeme ještě na mírném plameni trochu prohřát. Omáčka svou chutí připomíná tolik oblíbené sýrové omáčky z italských restaurací. Servírujeme ozdobené růžičkou vařené brokolice, čerstvou bazalkou a další zeleninou dle fantazie.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Brokolice je bohatá na proteiny, vápník, provitamin A (betakaroten) a vitamin C. Je bohatá i na draslík, ale chudá na sodík. Obsahuje antikarcinogenní siřičité fytochemikálie. Pro svůj nízký obsah kalorií a tuků a především pro optimální poměr sodíku a draslíku je brokolice velmi vhodnou potravinou pro lidi se srdečním selháním ve všech stadiích. Pomáhá při vylučování nadbytečných tekutin zadržovaných v organismu a usnadňuje činnost oběhové soustavy a srdce. Navzdory tomu, že brokolice není bohatá na kalorie a cukr, vyvolává pocit sytosti; je tedy vhodnou potravinou pro obézní lidi a diabetiky. Díky tomu, že brokolice obsahuje velké množství betakarotenu a fytochemikálií, patří spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny mezi silně antikarcinogenní potraviny. Tento fakt potvrdily i seriózní vědecké výzkumy.

2 komentáře:

  1. Vždycky jsem si ujížděla na smetanových omáčkách s těstovinami. Netušila jsem, že se dá připravit i zdravá verze, která chutná skvěle. :) Zkusila jsem to včera a nic nezbylo. Škoda, dala bych si repete. :D
    Aneta

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem to vyzkoušela a dáváme celá rodina jedničku!

    OdpovědětVymazat