17. května 2011

Jáhlový krém s jablky



















SUROVINY:

1/2 hrnku jáhel
4 velká jablka
2,5 dcl studené vody
skořice
sirup z agáve
rozinky
vlašské ořechy
kokos

POSTUP:

Jáhly opereme a dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do kastrolu dáme jáhly a přelijeme dvojnásobným množstvím teplého sojového nebo rýžového Zajíce. Vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Necháme vychladnout. Jablka omyjeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na kousky a vložíme do mixéru. Zalijeme je 2 dcl studené vody a mixujeme. Když máme jablka rozmixovaná, přidáme studené jáhly a skořici. Mixujeme, dokud krém nemá požadovanou konzistenci. Hustotu upravíme přidáním vody. Krém vlijeme do misek či hlubokých talířů, ozdobíme rozinkami a vlašskými ořechy, pokapeme sirupem z agáve (lze nahradit medem či javorovým sirupem) a posypeme kokosem. Ihned podáváme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Neobsahují lepek. Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%). Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na hořčík, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a pomáhá předcházet lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. 

Jablka neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a stopových prvků. Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C. Jablko sestává z 30 % z pektinu, účinné vlákniny a soli kyseliny vinné. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy, především slabé žíly. Čistí střeva a posilují dásně. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Jablka sama jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.

Žádné komentáře:

Okomentovat