15. května 2011

Jáhly s ovocem a ořechy



















SUROVINY:

250 g jáhel
sojový nebo rýžový Zajíc
3 malé pomeranče
4 větší jablka
2 kiwi nebo sladké hrušky
mandlový nebo sezamový olej
vlašské ořechy
mandle
sušené švestky
rozinky podle chuti
2 lžičky skořice
1/2 hrnečku strouhaného kokosu
javorový sirup nebo med

POSTUP:

Jáhly opereme a dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do kastrolu dáme jáhly a přelijeme dvojnásobným množstvím teplého sojového nebo rýžového Zajíce. Vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Mezitím omyjeme jablka, zbavíme je jadřince a nakrájíme na plátky. Oloupané pomeranče a kiwi též pokrájíme na kousky. Na velké pánvičce rozehřejeme mandlový nebo sezamový olej a rychle na něm orestujeme nakrájené ovoce, rozinky, mandle a vlašské ořechy. Přidáme skořici a kokos. Osladíme javorovým sirupem či medem. Nakonec přidáme jáhly, dobře promícháme a servírujeme. Můžeme ozdobit ořechy, sušenými švestkami a mátovými lístky.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Neobsahují lepek. Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%). Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na hořčík, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a pomáhá předcházet lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.

Jablka neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a stopových prvků. Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C. Jablko sestává z 30 % z pektinu, účinné vlákniny a soli kyseliny vinné. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy, především slabé žíly. Čistí střeva a posilují dásně. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Jablka sama jsou bohatá na draslík, který je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.

Pomeranče obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organizmu. Již 10 dkg pomerančů pokryje naši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v "chřipkových dnech" je rozumné tuto dávku zvýšit. Pomeranče dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i tělesnou teplotu, což oceníme zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají lidskému organizmu cenný hořčík. Jsou součástí protisklerotické diety a podle nových výzkumů některé látky v nich obsažené mohou mít i protirakovinové účinky.

Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.

Sušené švestky podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Kromě vysokého obsahu draslíku jsou sušené švestky také důležitým zdrojem boru, který hraje podstatnou roli v prevenci osteoporózy.

Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.

Javorový sirup spolehlivě pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla, vyplavuje toxiny, zlepšuje krevní oběh, nervovou soustavu a působí také jako elixír mládí. Doprovodným příznakem konzumace javorového sirupu je úbytek na váze.

2 komentáře:

  1. Jáhly jsem nikdy nevařila, snad ani nejedla. :) Ale tohle vypadá opravdu dobře, zkusím to! Díky za inspiraci.

    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Nechala jsem se inspirovat a jen se po tom zaprášilo! Je to hodně rychlé a snadné jídlo. Dík!
    Martina

    OdpovědětVymazat