19. května 2011

Jahodový krém



















SUROVINY:

2 hrnky čerstvých jahod
1 hrnek jáhel uvařených v rýžovém mléce
1 banán
med či sirup z agáve

POSTUP:

Jáhly opereme a dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do kastrolu dáme jáhly a přelijeme dvojnásobným množstvím teplého sojového nebo rýžového Zajíce. Vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Necháme vychladnout. (Já vždy uvařím celý balíček jáhel a odebírám jen tolik, kolik na jednotlivé recepty potřebuji. Uvařené jáhly v chladničce vydrží i čtyři dny.) Použijeme robota, do jehož mísy umístíme sekací nože. Do mísy dáme jahody, banán a jáhly a zpracujeme na vláčný krém. Nakonec dosladíme medem či sirupem z agáve. Hodně záleží na tom, jak sladké se nám podaří sehnat jahody. Krém rozdělíme do mističek, ozdobíme půlkami jahod, plátkem banánu a lístkem máty. Podáváme ihned či vychlazené.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Neobsahují lepek. Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%). Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na hořčík, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a pomáhá předcházet lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.

Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Obsahují antioxidanty, které chrání buňky v těle a bráni jejich poškozování. Fenoly, které se také v jahodách vyskytují, chrání srdce, a mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsahují vitamín C, vitamín K a mangan ve velkém množství. Dále obsahují draslík, riboflavin, hořčík, měď, vitamín A, E, vitamíny B5 a B6, karotenoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Jahody nejsou vhodné pro osoby, které trpí onemocněním ledvin a žlučníku kvůli jejich obsahu kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku.

3 komentáře:

  1. Chutná to jak mléčná rýže nebo puding. Chutná to báječně! Jen nám nějak nezbylo na to vychlazení, syn vylízal i mísu. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to naprosto báječně :-). Už vím, co budu mít zítra ke snídani :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem to zkusil a moc chválím. Vážně je to vynikající. :)

    OdpovědětVymazat