20. května 2011

Bulgur s paprikou a rajčaty



















SUROVINY:

2 šálky uvařeného hrubozrnného bulguru
2 polévkové lžíce drcených rajčat
4 slovenské papriky
6 středně velkých rajčat
olivový olej
sůl
pepř

POSTUP:

Na olivovém oleji orestujeme papriky nakrájené na kolečka. Když paprika zesklovatí, přidáme rajčata nakrájená na kostičky, osolíme, opepříme a necháme téměř vyvařit šťávu, kterou rajčata pustí. Přidáme drcená rajčata a bulgur uvařený ve vodě s kurkumou. Prohřejeme a případně dosolíme. Podáváme ozdobené čerstvou petrželovou natí či bazalkou.

Toto velice rychlé jídlo s oblibou připravuji ve chvíli, kdy mi zbude uvařený bulgur. Občas do něj přidám několik lístků čerstvé bazalky, jindy zase pár lístků oregána. Zkuste být kreativní a uvidíte, že si jej oblíbíte. :)

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Žádné komentáře:

Okomentovat