21. května 2011

Bulgur s pórkem a kešu oříšky



















SUROVINY:

3 porce vařeného bulguru
2 velké pórky
kešu oříšky
olivový olej
kurkuma
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji orestujeme omytý a na kolečka nakrájený pórek. Přidáme kešu oříšky a ještě chvíli restujeme, aby i oříšky chytly zlatavou barvu. Přidáme kurkumu a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme bulgur, který jsme předem uvařili ve slané vodě, a podle potřeby prohřejeme. Osolíme podle chuti a ihned podáváme.

Toto je další z velmi rychlých jídel, která umožňují zpracovat bulgur, který nám zbyl. Já vždy uvařím bulguru více najednou a pak jej pouze přidávám do našich oblíbených jídel. Uvařený bulgur vydrží v chladničce bez problému několik dní.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Pórek má v zelené části až dvojnásobek vitamínů než v bílém dílu stonku. To je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy.Kvůli svým diuretickým vlastnostem (močopudnosti) by se měl mnohem častěji objevovat například ve výživě lidí trpících dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem. V jednom stonku pórku průměrné velikosti se také skrývá osmina dávky draslíku a celá třetina kyseliny listové doporučovaných pro denní příjem u dospělého člověka.

Kešu oříšky mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je  železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.

Žádné komentáře:

Okomentovat