21. května 2011

Nohutlu Ic Patlican Yemegi - Lilek s cizrnou



















SUROVINY:

3 ks libanonského chleba
1 plechovka cizrny
1 středně velký lilek
1 středně velká červená cibule
4 lžíce paprikové pasty
2 lžíce drcených rajčat
1 hrnek horké vody
olivový olej
sůl

Na jogurtovou omáčku:

200 ml kvalitního bílého jogurtu
3 stroužky česneku
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Lilek tentokrát výjimečně oloupeme a nasekáme jej v robotu na malé kousky. Přidáme jej k cibulce a chvíli restujeme. Cizrnu propereme pod studenou vodou a odstraníme bílou pěnu, která se při proplachování utvoří. Cizrnu přidáme k lilku a směs promícháme. Přidáme paprikovou pastu, drcená rajčata a horkou vodu. Vaříme, dokud není lilek hotov. Mezitím si připravíme jogurtovou omáčku tak, že česnek utřeme se solí a smícháme s jogurtem. Na menší teflonové pánvi prohřejeme z obou stran libanonský chléb, položíme jej na talíř, na něj naaranžujeme směs lilku s cizrnou a navrch dáme kopeček jogurtové omáčky. Zdobíme lístky čerstvé bazalky.

Já kupuji tureckou paprikovou pastu, která je chuťově naprosto bezkonkurenční. Jogurt používám buď přímo dovezený z Turecka, který je svou kvalitou nepřekonatelný, nebo choceňský smetanový jogurt Max. I když se jedná o živočišný produkt, kterým se celá naše rodina víceméně vyhýbá, dospěla jsem k názoru, že kvalitní jogurt jednou za čas v malém množství organizmu neuškodí. Pokud je pro Vás představa pojídání jogurtu něčím, co Vám způsobuje pupínky, můžete jej zkusit nahradit jogurtem sójovým, ale pak se připravte na to, že si zdaleka tak nepochutnáte.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Žádné komentáře:

Okomentovat