22. května 2011

Rajská polévka



















SUROVINY:

1 plechovka loupaných rajčat
2 lžíce drcených rajčat
1 kostka zeleninového bujónu (Alnatura)
4 polévkové lžíce rýžového Zajíce
4 hrnečky horké vody
1 lžička třtinového cukru
1 malá cibule
olivový olej
tymián
skořice

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme loupaná rajčata a drcená rajčata. Zalijeme horkou vodou a přidáme kostku vývaru, cukr, tymián a skořici. Za občasného míchání necháme povařit na mírném plameni cca 10 minut. Nakonec vmícháme rýžového zajíce a chvilku prohřejeme. Hrnec na chvíli odstavíme a ručním ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Dosolíme, případně přihřejeme a servírujeme ozdobené lístky tymiánu či bazalky.

Já jsem rajskou polévku od školky nesnášela, a proto jsme ji doma nikdy nevařili. Až v Turecku jsem jí přišla na chuť a stala se mou oblíbenou polévkou. Tento recept jsem si upravila tak, aby neobsahoval smetanu, takže už se vlastně nejedná o originální turecký recept, ale o můj vlastní. Proto jej ani nezařazuji do kategorie Turecká kuchyně.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Žádné komentáře:

Okomentovat