22. května 2011

Ispanak Kavurma - Špenátové soté



















SUROVINY:

2 balíčky mražených špenátových listů
1 středně velká červená cibule
2 lžíce drcených rajčat
4 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu (Alnatura)
špetka muškátového oříšku
olivový olej
sůl

Na jogurtovou omáčku a olejovou zálivku:

200 ml kvalitního bílého jogurtu
2 stroužky česneku
olivový olej
sladká paprika
sůl

Příloha:

400 g drobnějších těstovin

POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku. Přidáme mražené špenátové listy a zalijeme hrnkem horké vody, v níž jsme rozpustili kostku zeleninového bujónu. Za občasného míchání necháme špenát rozmrazit. Do rozmrazeného špenátu přidáme drcená rajčata, muškátový oříšek a nasekaný česnek a ještě chvíli necháme vařit, aby se voda vyvařila. Nakonec podle chuti dosolíme. Do hlubokého talíře narovnáme těstoviny, na ně naaranžujeme špenátové soté, ozdobíme jogurtovou omáčkou a pokapeme olejovou zálivkou.

Příprava omáčky a zálivky:

Do jogurtu vmícháme česnek utřený se solí. V malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej a nasypeme do něj červenou papriku. Zamícháme a chviličku prohřejeme, ale dáváme pozor, aby se nám paprika nepřipálila.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Špenát posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá při zácpě, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zahání únavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, působí jako diuretikum. Obsahuje také lutein a karotenový pigment, který působí antioxidačně. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat