22. května 2011

Paprikový salát s avokádovým dipem



















SUROVINY:

3 různě barevné kapie
1 ledový salát
černé olivy
kešu oříšky
sušené oregáno

Na avokádový dip:

1 zralé avokádo
4 stroužky česneku
trocha studené vody
1 šálek sezamové pasty Tahini
trocha citrónové šťávy
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl

POSTUP:

Ledový salát omyjeme, nakrájíme na kousky a vysteleme jím hluboký talíř či salátovou misku. Papriky zbavíme jadřinců, omyjeme a nakrájíme na proužky. Posypeme jimi salát. Doprostřed talíře dáme avokádový dip, ozdobíme černými olivami a posypeme kešu oříšky. Nakonec salát podle chuti osolíme a posypeme sušeným oregánem.

Příprava dipu:

Do mixéru nalijeme trochu studené vody, přidáme oloupané, na kousky nakrájené avokádo a česnek utřený se solí. Rozmixujeme do hladka. Přidáme pastu Tahini, olivový olej a citrónovou šťávu. Dip má mít konzistenci hustší kaše. Pokud se nám zdá příliš hustý, přidáme vodu či olivový olej. Podle chuti dosolíme. Dip se dá snadno připravit i pomocí ručního mixéru.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ledový salát obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi. Avokádu není nutné se vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Kešu oříšky mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je  železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.

Pasta Tahini je vyrobená ze sezamových semínek. Sezam obsahuje velké množství organického vápníku, hořčíku a fosforu, čehož je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám. Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti. Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku s fosforem dělají ze sezamu lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující. Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév. Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus. Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.

1 komentář:

  1. Výborné! Dip mi zbyl, tak jsem ho namazala druhý den na černý rohlík, obložila zeleninou a měla jsem vynikající svačinu do práce. :) Takže dík za recept na salát i na pomazánku. :D

    OdpovědětVymazat