22. května 2011

Zapečená ovesná kaše s banány



















SUROVINY:

250 g ovesných vloček
3 velké zralé banány
1 balíček nesířených rozinek
1 polévková lžíce skořice
4 polévkové lžíce medu nebo sirupu z agáve
4 polévkové lžíce rýžového Zajíce
špetka jedlé sody
vanilková hraška v případě potřeby směs zahustit

POSTUP:

Ovesné vločky namočíme na několik hodin do studené vody. Vodu, která se nevsákla, vylijeme. Banány rozmačkáme na jemnou kaši a vmícháme k vločkám. Dále přidáme rozinky, skořici, med, rýžového Zajíce a na špičku nože jedlé sody. Pořádně promícháme. Kaše by měla být hustá tak, aby se nám na plechu neroztekla. Pokud se nám zdá příliš řídká, zahustíme ji vanilkovou hraškou. Plech vyložíme papírem na pečení a směs na něj rovnoměrně rozetřeme tak, aby tvořila celistvou vrstvu o výšce maximálně jeden centimetr. Vůbec není třeba, aby hmota byla rozetřena od kraje ke kraji, naopak je dobré nechat si u krajů plechu kousek místa, pomůže nám to při nandavání. Troubu vyhřejeme na 150 stupňů a pečeme asi dvacet minut, podle typu trouby a zvoleného programu. Hned po vyndání nakrájíme nožem namočeným ve studené vodě. Necháme trochu vystydnout a podáváme s ovocem.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev (podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě). Rozpustná vláknina navíc na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi (prevence cukrovky II. typu a obezity). Ovesné vločky mají skvělou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce, těžce pracující a vynechat by je neměly ani děti a těhotné ženy.

Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.

Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.

2 komentáře:

  1. To vypadá nádherně!!! Úplně se mi sbíhají sliny! Zkusím to taky. :) Zuzka

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to krásně:)

    OdpovědětVymazat