23. května 2011

Nohut Salatasi - Cizrnový salát



















SUROVINY:

1 plechovka cizrny (např. Bonduelle)
14 cherry rajčátek
1/4 červené cibule
černé olivy

Na dresing:

50 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku (drobně nasekat či prolisovat)
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 lžička kumínu (nikoli kmínu!)
1 lžička sušené máty
špetka kayenského pepře
špetka sladké papriky
sůl

POSTUP:

Cizrnu propláchneme studenou vodou, odstraníme z ní bílou pěnu, která při proplachování vznikne,  a necháme okapat. Vložíme ji do salátové mísy a přidáme k ní na půlky nakrájená cherry rajčátka, na půlkolečka nakrájenou cibuli a černé olivy. Zalijeme dresingem, který jsme si připravili smícháním všech uvedených ingrediencí, opatrně promícháme a servírujeme.

V Turecku se k tomuto salátu obvykle podává turecký chléb. Jedná se o bílé pečivo vzdáleně podobné francouzské bagetě. V Čechách jej jíme nejradši s nasucho opečeným libanonským chlebem.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Olivy obsahují velké množství vlákniny. Dále v nich nalezneme nenasycené tuky, které pomáhají v prevenci srdečních i cévních chorob a zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejvýznamnější vitamíny obsažené v olivách patří vitamín A, který pomáhá našemu zraku, pokožce a v neposlední řadě posiluje naši imunitu. Dostatek vitamínu A je třeba mít v průběhu celého roku, ale v průběhu podzimu, kdy je náš organismus snadno zranitelný, je obzvláště důležité jeho přísun nepodcenit. Olivy dále obsahují i vitamín E, který je důležitý v prevenci zejména srdečních onemocnění. Na buněčné úrovni dokáže zpomalit proces stárnutí. Z alkalických kovů, které jsou pro tělo také důležité, je v olivách zastoupen draslík, který snižuje napětí svalů, krevní tlak a pomáhá také odstraňovat únavu, a sodík, který udržuje iontovou rovnováhu a chrání tělo před nadměrnými ztrátami tekutin. Železo je jako součást bílkovin zapojených do přenosu kyslíku nezbytným prvkem našeho organismu. Další z řady důležitých látek je jód, který je stopovým prvkem a je obsažen ve dvou třetinách hormonů štítné žlázy. V přírodě se jedná o prvek velmi vzácný, který se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Jeho nedostatek v organismu poznáme díky celé řadě projevů. Mezi ty nejčastější patří například neopodstatněné zvýšení hmotnosti, zácpa, lámavé vlasy a nehty anebo deprese. Olivy obsahují i některé důležité minerály. Vápník je základním stavebním kamenem kostí a zubů a je důležitý pro prevenci osteoporózy. Dalším je fosfor, který je také potřebný pro správný růst kostí a zubů, ale navíc podporuje růst tkání. Je nezbytný pro mozek, nervovou tkáň a srdce, kde se stará o udržení pravidelného tepu.




5 komentářů:

  1. Tenhle salát jsem jedl v Turecku na dovolené a moc mi chutnal. Doma jsem si ho párkrát zkusil udělat, ale pořád jsem nemohl doladit to koření. Včera jsem ho zkusil podle vašeho receptu a neměl chybu, chutnal stejně jako tenkrát! Díky moc za recept!
    Možná budu působit jako blb, ale mohla byste mi poradit, kde se dá v Praze koupit sušená máta? Já jsem objevil zatím jen sypaný mátový čaj v lékárně. :D Ondra

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Ondro,
    jsem ráda, že Vám recept přišel vhod. :)
    Já mátu kupuji v obchůdku Farah v Myslíkově ulici č. 5. Zde je k dostání i většina dalších tureckých ingrediencí, které k vaření používám. Uvažuji o tom, že na blog přidám novou stránku, kterou věnuji právě těmto, v Čechách nezvyklým či běžně nedostupným, potravinám. Přeji Vám pěkný den! Dana

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc za tip, mám to kousek od kanceláře, tak tam zaskočím. :) Vůbec jsem nevěděl, že v Myslíkově ulici něco takového je. :P
    Ta nová stránka je super nápad, ideální by bylo tam dát i fotky těch potravin, které používáte. Jak někde na blogu píšete, sušená rajčata mají různou kvalitu, stejně tak je to i s olivami...
    Rád budu dál na Váš blog chodit pro inspiraci. Díky! Ondra

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, poradila byste mi, co to je kumín a kde se dá koupit? Aneta

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, Aneto,
    kumín je římský kmín. Hodně se používá v muslimských zemích, ale i v zemích okolo Středozemního moře. K nám se většinou dováží z Turecka a dá se koupit v takových těch stáncích s kořením, které jsou ve většině obchodních center. Pokud byste jej nesehnala, můžete si jej objednat v některém z internetových obchodů specializovaných na koření. Ve výše uvedeném obchůdku Farah v Myslíkově ulice v Praze uspějete zajisté. :)
    Dana

    OdpovědětVymazat