24. května 2011

Bulgur Salatasi - Salát s bulgurem



















SUROVINY:

2 salátové okurky
15 cherry rajčátek
1 hrnek drobnozrnného bulguru
1/2 šálku mátových lístků
1 šálek lístků petržele
černé olivy

Na dresing:

šťáva ze dvou limetek
kůra z 1 limetky
4 stroužky česneku
1 lžička sušené máty
1/2 lžičky kumínu
4 polévkové lžíce olivového oleje
pepř
sůl

POSTUP:

Drobnozrnný bulgur zalijeme horkou vodou v poměru 2:1 a dvě minuty vaříme. Hrnec odstavíme a necháme bulgur stát po dobu cca 15 minut, čímž nasákne všechnu vodu. Pak bulgur nasypeme do mísy a necháme vystydnout. 

Salátové okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cherry rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Zeleninu přidáme k vychladlému bulguru. Lístky máty a čerstvé petržele drobně nasekáme a přidáme do salátu. 

V menší misce smícháme olivový olej, limetkovou šťávu a kůru, prolisovaný česnek, sušenou mátu, kumín, sůl a pepř. Dresing přidáme do salátu a vše opatrně promícháme. Podle chuti přisolíme. Můžeme ihned podávat, či salát nechat půl hodinky odležet v chladničce.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Salátová okurka obsahuje z 95% vodu, ze 2,5 % cukr a spoustu minerálů. Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2. Cenné jsou i bílkoviny, které pročišťují ústrojí, povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení a působí hojivě na pokožku. Vymačkaná šťáva posiluje pružnost vlasů a vazivových tkání. Proto také často přikládáme plátky okurky na pleť a oči. Okurky pleť pročišťují, zklidňují záněty a otoky očí.


2 komentáře:

  1. jj tohle jsem jedla na dovolene. super, ted si salat udelam i doma. jen nevim, jestli tu koupim stejne sladka rajcata, jako maji v turecku. o olivach ani nemluvim. :( neni to nespravedlivy? tam maji vsechno lepsi... a navic maj i more! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento recept je zřejmě turecký KYSYR, ovšem ingredience příliš neodpovídají, patří tam hlavně vedle petržele i naťová cibulka a pažitka, možno i kopr, ředkvičky - prostě jarní zelenina, okurky ne salátové, ale kyselé a rajský protlak. Opět možno vidět na stránkách :tureckakuchyne.net

    OdpovědětVymazat