25. května 2011

Turplu Bulgur Salatasi - Ředkvičkový salát s bulgurem



SUROVINY:

2 svazky ředkviček
1 sáček mraženého hrášku
1 středně velká červená cibule
1 hrnek drobnozrnného bulguru
hrst nati z mladé cibulky

Na dresing:

šťáva z půlky citrónu
troška olivového oleje
1/2 lžičky arabského koření "Ras Hanout" ("4 spices")
pepř
sůl

POSTUP:

Bulgur uvaříme podle návodu a necháme vystydnout. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrášek necháme rozmrazit. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a nať z čerstvé cibulky nasekáme na drobno. Dresing si připravíme v menší misce a nakonec vše opatrně promícháme. Podáváme vychlazené.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ředkvičku tvoří téměř 95 % vody. Je chudá na provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Naopak v ní je hojně zastoupen vitamín C a draslík. Všechny druhy ředkviček obsahují esence síry, které jim dávají ostrou, pikantní chuť, a mají choleretický (zvyšují produkci žluče), cholagogický (ulehčují její odtok ze žlučníku), trávení podporující, antibiotický a mukolytický (zkapalňují hlen) účinek. Ředkvičky můžeme využít při poruchách jater a žlučníku nebo při pomalém trávení, protože mají posilňující účinek a zvyšují chuť k jídlu. Dále nám ředkvičky pomohou při zánětu vedlejších dutin nosních a průdušek. Čínská a možná i obyčejná ředkvička brzdí buněčné mutace, které vedou ke vzniku rakoviny.

Hrášek patří z hlediska nutriční hodnoty ke skutečným hvězdám jídelníčku, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků. V poslední době probíhají výzkumy, které se snaží prokázat, že u lidí s vysokým krevním tlakem může bílkovina z hrášku účinně potlačit nebo zcela předejít poškození ledvin a že u lidí, kteří již mají ledvinovou chorobu, pomáhá tato bílkovina udržet normální krevní tlak, a tak jim prodlužuje život.



1 komentář:

  1. Super nápad! Dík za tip, mám doma spoustu ředkviček a už nevím, co s nima. :D Tak zkusím tenhle salátek. Jana

    OdpovědětVymazat