8. května 2011
Ovocný salát I
SUROVINY:
hrozen tmavého vína
zralá hruška
3 zralé švestky
para ořechy
lískové ořechy
vlašské ořechy
mandle
rozinky
skořice
sirup z agáve (např. Alnatura)
POSTUP:
Na dezertní talířek poklademe kuličky hroznového vína, nakrájené švestky a hrušku. Přidáme směs oříšků a rozinky. Mírně posypeme skořicí a podle chuti pokapeme sirupem z agáve.
Ovocné saláty všeobecně doporučuji jíst především k snídani, jako první jídlo dne. V žádném případě není dobré jíst ovoce jako dezert po hlavním jídle, neboť to způsobuje zažívací potíže (ovoce kvasí ve střevech).
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Hroznové víno dodává energii buňkám a zlepšuje zdraví arterií, především těch, které vyživují srdce. Působí proti zácpě, napomáhá vyplavování jedovatého odpadu z organismu, zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek. Potvrdily se i jeho protirakovinné účinky.
Hrušky jsou svým vysokým obsahem draslíku a nízkým obsahem sodíku vhodné při onemocněních oběhového systému a ledvin. Velmi odvodňují, čehož se dá využít při otocích.
Švestky mají močopudné účinky, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám. Často jsou účinné při otocích, jejichž příčinou je nedostatečná činnost ledvin. Mají silně projímavý účinek. Dále podporují vylučování cholesterolu a bylo rovněž zjištěno, že mohou příznivě ovlivňovat vysoký krevní tlak.
Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.
Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.
Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je mnohem zdravější a sladší než řepný cukr. Má nízký glykemický index, a tak je vhodný i pro diabetiky. Sirup z agáve obsahuje menší množství inulinu, který pozitivně působí na činnost střev, a tudíž podporuje zdravou střevní mikroflóru. V sirupu z agáve je obsaženo velké množství minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa, které je velice důležité pro lidské tělo. Dále sirup obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku. Sirup z agáve je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem vysokého cholesterolu.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat