SUROVINY:
zralé banány (nikoli nezralé zelené)
mandlový či sezamový olej
ořechy (mandle či vlašské ořechy)
rozinky
kokos
sirup z agáve
POSTUP:
Na pánvičce rozehřejeme mandlový či sezamový olej, přidáme na kolečka nakrájené banány a rychle osmažíme. Přisypeme mandle a rozinky a ještě chvíli prohřejeme. Servírujeme na talíř, pokapeme sirupem z agáve a posypeme strouhaným kokosem.
S tímto receptem se dá kouzlit dle vlastní fantazie a možností. Mandle lze nahradit vlašskými ořechy, můžeme přidat kokosové lupínky nebo třeba jahody...
ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:
Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.
Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.
Ořechy jsou velice bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jedná se o bílkoviny nejvyšší kvality, protože obsahují esenciální aminokyseliny ve správném množství i poměru. Na rozdíl od bílkovin živočišných – například v kusu prorostlé vepřové krkovice – neobsahují odpadní močové látky a nepodléhají rozkladným procesům. Ořechy fungují i jako zásobárna minerálů, zejména vápníku, s jehož příjmem je hodně žen pohybujících se často v bludném kruhu diet, na štíru.
Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je mnohem zdravější a sladší než řepný cukr. Má nízký glykemický index, a tak je vhodný i pro diabetiky. Sirup z agáve obsahuje menší množství inulinu, který pozitivně působí na činnost střev, a tudíž podporuje zdravou střevní mikroflóru. V sirupu z agáve je obsaženo velké množství minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa, které je velice důležité pro lidské tělo. Dále sirup obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku. Sirup z agáve je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem vysokého cholesterolu.
Žádné komentáře:
Okomentovat