3. června 2011

Bramborová polévka s cizrnou



















SUROVINY:

2 plechovky cizrny (např. Bonduelle)
6 středně velkých brambor
2 kostky zeleninového bujónu Alnatura
2 červené cibule
5 stroužků česneku
3 lžičky sladké papriky
olivový olej
svazek kudrnky
1 litr vody
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a česnek. Přidáme sladkou papriku a promícháme. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostky zeleninového bujónu, na kostičky nakrájené brambory a ve studené vodě propláchnutou cizrnu. Vaříme na mírném plameni, dokud brambory nezměknou. Potom odebereme polovinu polévky a rozmixujeme ji ponorným mixérem. Rozmixovanou polévku vlijeme zpátky do hrnce, čímž se nám polévka krásně zahustí, aniž bychom museli používat nepříliš zdravou jíšku. Polévku ještě prohřejeme a přidáme do ní nasekanou kudrnku. Podle chuti můžeme dosolit.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Brambory jsou plnohodnotnou potravinou, která poskytuje kvalitní sacharidy a proteiny. Chybějí jim jen tuky, provitamin A, vitamin E, vápník a vitamin B12. Všechny ostatní živiny jsou v nich zastoupeny v dostatečném množství. Škrob z brambor je lehce stravitelný a nezpůsobuje plynatost. Brambory jsou dostatečným zdrojem proteinů, které mají vysokou biologickou hodnotu, protože poskytují ideální poměr všech aminokyselin potřebných k tělesnému růstu. Jsou bohaté na lysin, aminokyselinu, které např. obilí obsahuje jen malé množství. Z toho důvodu je vhodné brambory kombinovat s obilím, zejména kukuřicí. Brambory jsou dobrým zdrojem vitaminu C, i když se ho značná část ztrácí při vaření. Jeho úbytek je nejmenší, když se brambory vaří v páře; naopak fritováním se ho ztratí velké množství. Brambory prakticky neobsahují provitamin A ani vitamin E, ale jsou bohaté na komplex vitaminů B, především B1 a B6. Mají vysoký obsah draslíku a malý obsah sodíku, což je prospěšné pro ty, kdo trpí hypertenzí a kardiovaskulárními chorobami. Jsou chudé na vápník, ale obsahují železo, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a další stopové prvky. Dva středně velké brambory (300 g) pokryjí téměř jednu pětinu denní potřeby vlákniny. Brambory dokážou částečně neutralizovat kyseliny. Tento účinek se neprojevuje jen v žaludku, ale i v krvi a moči. Díky měkké struktuře brambory nezatěžují žaludek a dopřávají mu relativní klid.

Žádné komentáře:

Okomentovat