3. června 2011

Pomazánka z černých oliv a tofu



















SUROVINY:

3 hrnečky černých oliv bez pecek
1 přírodní tofu
5 stroužků česneku
2 lžíce paprikové pasty
1 lžička pasty Harissa
2 lžíce drcených rajčat
2 lžíce sezamové pasty Tahini
pepř
sůl

POSTUP:

Všechny suroviny zpracujeme v robotu pomocí sekacích nožů v jemnou pomazánku. Podle chuti můžeme přisolit a přidat pepř. Mažeme na francouzskou bagetu a podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou.

Pastu Harissa můžeme nahradit jinou pálivou paprikovou pastou. Pokud někdo nemá rád pálivá jídla, lze tuto ingredienci vynechat úplně.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Olivy obsahují velké množství vlákniny. Dále v nich nalezneme nenasycené tuky, které pomáhají v prevenci srdečních i cévních chorob a zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejvýznamnější vitamíny obsažené v olivách patří vitamín A, který pomáhá našemu zraku, pokožce a v neposlední řadě posiluje naši imunitu. Dostatek vitamínu A je třeba mít v průběhu celého roku, ale v průběhu podzimu, kdy je náš organismus snadno zranitelný, je obzvláště důležité jeho přísun nepodcenit. Olivy dále obsahují i vitamín E, který je důležitý v prevenci zejména srdečních onemocnění. Na buněčné úrovni dokáže zpomalit proces stárnutí. Z alkalických kovů, které jsou pro tělo také důležité, je v olivách zastoupen draslík, který snižuje napětí svalů, krevní tlak a pomáhá také odstraňovat únavu, a sodík, který udržuje iontovou rovnováhu a chrání tělo před nadměrnými ztrátami tekutin. Železo je jako součást bílkovin zapojených do přenosu kyslíku nezbytným prvkem našeho organismu. Další z řady důležitých látek je jód, který je stopovým prvkem a je obsažen ve dvou třetinách hormonů štítné žlázy. V přírodě se jedná o prvek velmi vzácný, který se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Jeho nedostatek v organismu poznáme díky celé řadě projevů. Mezi ty nejčastější patří například neopodstatněné zvýšení hmotnosti, zácpa, lámavé vlasy a nehty anebo deprese. Olivy obsahují i některé důležité minerály. Vápník je základním stavebním kamenem kostí a zubů a je důležitý pro prevenci osteoporózy. Dalším je fosfor, který je také potřebný pro správný růst kostí a zubů, ale navíc podporuje růst tkání. Je nezbytný pro mozek, nervovou tkáň a srdce, kde se stará o udržení pravidelného tepu.

Tofu obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin, málo  tuku, neobsahuje cholesterol a je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B a vitaminu E. Tofu je z 90 % stravitelné, protože se během výroby odstraní téměř všechny nestravitelné části. Má dvakrát více vápníku než mléko, dvakrát více železa než hovězí játra a šestkrát více železa než špenát. Tofu příznivě ovlivňuje činnost trávicího traktu, chrání ho před nádorovým onemocněním a snižuje hladinu cholesterolu.

Pasta Tahini je vyrobena ze sezamu, který obsahuje velké množství organického vápníku, hořčíku a fosforu, čehož je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám. Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti. Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku s fosforem dělají ze sezamu lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující. Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév. Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus. Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.

Žádné komentáře:

Okomentovat