5. června 2011

Soslu Patlican Kizartmasi - Opečený lilek s omáčkou a bramborem



















SUROVINY:

1 velký lilek
10 menších brambor
řepkový olej
kmín
sůl

Na rajčatovou omáčku:

5 stroužků česneku (prolisovaného)
2 lžíce olivového oleje
1 plechovka loupaných rajčat
2 lžíce drcených rajčat
3 snítky čerstvé bazalky
sůl

Na jogurtovou omáčku:

1 šálek kvalitního bílého jogurtu
3 stroužky česneku

POSTUP:

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné půl centimetru a dáme vařit do osolené vody s kmínem.

Lilek oloupeme, nakrájíme na plátky taktéž silné asi půl centimetru, osolíme a necháme vypotit. Poté osušíme papírovou utěrkou a smažíme na řepkovém oleji, dokud není povrch zlatavý. Osmažený lilek ještě osušíme na papírové utěrce, která nám nasaje přebytečný olej.

Rajčatovou omáčku připravíme na menší teflonové pánvi smícháním všech ingrediencí a povařením po dobu deseti minut na mírném ohni. Dáváme pozor, abychom ji nevysušili.

Jogurtovou omáčku připravíme smícháním jogurtu s česnekem utřeným se solí.

Na talíř naaranžujeme uvařené brambory, osmažený lilek, rajčatovou omáčku a jogurtovou omáčku. Ozdobíme snítkou čerstvé bazalky.

Turci originálně tento pokrm podávají jako předkrm, vychlazený z chladničky. Brambory nevaří ve vodě, ale smaží v oleji. Já jsem recept upravila tak, aby nebyl tolik tučný. Přiznám se, že nám chutná mnohem více teplý, nežli chlazený. Jíme jej zpravidla jako vynikající hlavní jídlo.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Brambory jsou plnohodnotnou potravinou, která poskytuje kvalitní sacharidy a proteiny. Chybějí jim jen tuky, provitamin A, vitamin E, vápník a vitamin B12. Všechny ostatní živiny jsou v nich zastoupeny v dostatečném množství. Škrob z brambor je lehce stravitelný a nezpůsobuje plynatost. Brambory jsou dostatečným zdrojem proteinů, které mají vysokou biologickou hodnotu, protože poskytují ideální poměr všech aminokyselin potřebných k tělesnému růstu. Jsou bohaté na lysin, aminokyselinu, které např. obilí obsahuje jen malé množství. Z toho důvodu je vhodné brambory kombinovat s obilím, zejména kukuřicí. Brambory jsou dobrým zdrojem vitaminu C, i když se ho značná část ztrácí při vaření. Jeho úbytek je nejmenší, když se brambory vaří v páře; naopak fritováním se ho ztratí velké množství. Brambory prakticky neobsahují provitamin A ani vitamin E, ale jsou bohaté na komplex vitaminů B, především B1 a B6. Mají vysoký obsah draslíku a malý obsah sodíku, což je prospěšné pro ty, kdo trpí hypertenzí a kardiovaskulárními chorobami. Jsou chudé na vápník, ale obsahují železo, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a další stopové prvky. Dva středně velké brambory (300 g) pokryjí téměř jednu pětinu denní potřeby vlákniny. Brambory dokážou částečně neutralizovat kyseliny. Tento účinek se neprojevuje jen v žaludku, ale i v krvi a moči. Díky měkké struktuře brambory nezatěžují žaludek a dopřávají mu relativní klid.

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

Řepkový olej je pro náš organismus prospěšný především díky vysokému obsahu mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Za nejhodnotnější z nenasycených mastných kyselin jsou považovány omega-3 mastné kyseliny. Tyto látky účinně snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice a mají příznivý vliv na činnost mozku a nervového systému. A je to opět řepkový olej, který patří ke zdrojům s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Kromě toho je řepkový olej také bohatým zdrojem vitaminu E, přičemž právě v tomto směru předčí i olivový olej. Vitamin E patří k významným antioxidantům (neutralizuje škodlivé volné radikály), dále podporuje správnou činnost srdce, cév, nervového systému, ženských reprodukčních orgánů, očí a kůže. Vitamin E rovněž reguluje hladinu krevního cukru a působí proti křečím. Je také nazýván vitaminem plodnosti. Polynenasycené mastné kyseliny si náš organismus sám vytvořit neumí. Protože jsou pro nás ale důležité, musíme je tělu dodávat prostřednictvím potravin.

2 komentáře:

  1. Velice vkusný, zdravý recept, rozhodně zítra vyzkouším :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem zkusila tenhle recept a byla to pohádka. :) Milujeme lilek v jakékoli podobě, ale tahle verze je vážně nej. :) Díky moc za recept. Pavlína

    OdpovědětVymazat