6. června 2011

Domatesli Kabakli Makarna - Těstoviny s rajčaty a cuketou




















SUROVINY:

1 větší cuketa
5 středně velkých rajčat
1 středně velká červená cibule
1 žlutá paprika
1 lžička sladké papriky
2 lžičky máty
1/2 lžičky kumínu
2 lžíce drcených rajčat
olivový olej
kudrnka
pepř
sůl
černé olivy na dozdobení
těstoviny

POSTUP:

Těstoviny připravíme podle návodu. Na olivovém oleji osmažíme na půlměsíčky nakrájenou cibulku. Přidáme oloupanou a na kousky nakrájenou cuketu, na osminky nakrájená rajčata a na kostičky nakrájenou žlutou papriku. Osolíme a restujeme. Přidáme sladkou papriku, mátu a kumín a ještě chvíli restujeme. Dáváme pozor, aby se nám koření nepřipálilo. Nakonec přidáme drcená rajčata, nasekanou kudrnku a podle chuti ještě trochu olivového oleje. Pokud jsou drcená rajčata, která přidáváme, hodně hustá, přidáme trochu vody - omáčka nesmí být "suchá". Servírujeme ozdobené černými olivami a kudrnkou.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cuketa obsahuje vlákninu, sacharidy a velké množství minerálních látek. Je bohatá ma karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader, a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně,  posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.

1 komentář:

  1. Jakmile vidím kombinaci máta & kumín, tak to musím zkusit. stal jsem se asi závislákem. Nejen na této kombinaci, ale i na tomto blogu. :)))) Jarda

    OdpovědětVymazat