1. června 2011

Kozlenmis Sebze - Grilovaná (pečená) zelenina



















SUROVINY:

3 bílé papriky
cherry rajčátka
1 středně velký lilek
1 středně velká cuketa

POSTUP:

Lilek oloupeme, nakrájíme na kolečka o síle cca půl centimetru a namočíme na 15 minut do slané vody. Poté jej osušíme a klademe na plech.

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka (taktéž asi půl centimetru silná) a vyrovnáme na plech. 

Rajčátka omyjeme, necháme je spojená stonkem, pokud jej mají, a dáme na plech.

Papriky zbavíme jadřinců, rozkrojíme na čtvrtky, omyjeme a klademe na plech vnitřní stranou nahoru.

Všechnu zeleninu na plechu potřeme olivovým olejem (nešetříme jím) a osolíme mořskou solí s česnekem. Dáme do vyhřáté trouby a grilujeme či pečeme, dokud zelenina není hotová. Doba grilování nebo pečení horkým vzduchem záleží na typu trouby a zvoleném programu. Podáváme s nasucho opečeným pita chlebem (či francouzskou bagetou), olivami, sušenými rajčátky, nakládaným česnekem nebo nějakou jinou oblíbenou chuťovkou. 

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

Cuketa obsahuje vlákninu, sacharidy a velké množství minerálních látek. Je bohatá na karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader, a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně,  posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

2 komentáře:

  1. Díky moc za tento blog! Všechno vypadá báječně a zdá se, že to ani nebude složité na přípravu. :) Určitě něco zkusím. Pavlína

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem se vrátila z Turecka, kde jsem byla prvně na dovolené. Jejich jídla mi tak zachutnala, že jsem hned po návratu hledala nějaké recepty, abych si je mohla připravit doma. Jsem ráda, že jsem našla tento blog. Moc děkuji za skvělé recepty. A chvála vašim fotkám! Všechna jídla vypadají skvěle, máte to krásně naaranžované. :) Lucka

    OdpovědětVymazat