31. května 2011

Polenta s cizrnou a bílým chřestem



















SUROVINY:

Na kaši:

1 hrnek polenty
3 a 1/4 hrnku vody
1 kostka zeleninového bujónu Alnatura
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušené bazalky

Na omáčku:

2 plechovky cizrny (např. Bonduelle)
1 středně velká červená cibule
4 stroužky česneku
1 a 1/2 hrnku vody
1 kostka zeleninového bujónu Alnatura
4 snítky čerstvé bazalky
trocha polenty na zahuštění
olivový olej
pepř
sůl

Na ozdobu:

15 ks bílého chřestu
šťáva z citrónu na pokapání (podle chuti)
trocha citrónové kůry
sůl

POSTUP:

Příprava kaše:

Vodu přivedeme k varu, rozpustíme v ní bujón a poté za neustálého míchání metlou pomalu vsypáváme polentu. Přidáme česnek a bazalku a 3 minuty mícháme.

Příprava omáčky:

Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, cizrnu a necháme chviličku restovat. Přidáme vodu s rozpuštěným zeleninovým bujónem a za občasného míchání pět minut povaříme. Přidáme snítky čerstvé bazalky a ještě chvíli mícháme. Zahustíme trochou polenty z pytlíku, a povaříme, aby vznikla hustší omáčka. Ochutnáme a podle chuti přidáme pepř a sůl.

Příprava chřestu:

Z chřestu okrájíme tvrdé konce, oloupeme jej asi do poloviny délky, abychom se zbavili tvrdých slupek. Do většího hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a vložíme do ní chřest, který 2 minuty povaříme. Poté jej kleštěmi vyndáme, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme citrónovou kůrou a osolíme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Chřest obsahuje vitamíny C, E a K, betakaroten draslík, fluor, lutein, draslík, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo, kyselinu listovou a pantotenovou, cholin, niacin, riboflavin a další zdraví prospěšné vitamíny a minerály. Díky těmto látkám má pravidelná konzumace chřestu stimulační účinek na krvetvorbu, pomáhá udržet zdravý cévní systém a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, pro mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy. Chřest také podporuje čištění organismu, působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat usazených škodlivin. Vysoký obsah vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku je vhodný pro zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty. V některých zemích je chřest po mnoho generací považován za účinné přírodní tonikum a afrodiziakum.

2 komentáře:

  1. Super blog! Jsem ráda, že jsem ho našla, teď sem budu chodit denně. :) Začnu tímhle jídlem, protože miluji chřest i cizrnu. :))) Díky moc!
    Karolína

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající!!!!!!!!!!!!!!!! Ještě teď mám boule za ušima. :)
    Jarda

    OdpovědětVymazat