31. května 2011

Zeytinyagli Biber Dolmasi - Plněné papriky



















SUROVINY:

5 středně velkých tlustostěnných paprik
1 hrnek rýže
5 středně velkých cibulí
2 polévkové lžíce rozinek
2 polévkové lžíce piniových oříšků
1 a 1/2 lžičky máty
1/2 hrnku olivového oleje
4 lžíce medu
1 lžička soli

POSTUP:

Cibuli nakrájíme na drobno a restujeme ji v olivovém oleji po dobu asi 10 minut. Potom přidáme ve studené vodě propláchnutou rýži, med a sůl, zamícháme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném ohni, dokud rýže nezprůhlední. Pak přidáme rozinky, piniové oříšky, mátu a hrnek horké vody. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud rýže nenasákne všechnu vodu. Poté odstavíme a necháme vychladnout.

Odřízneme vršky paprik, které ale nevyhazujeme, neboť je později využijeme k opětovnému uzavření paprik. Papriky zbavíme jadřinců a omyjeme. Pomocí polévkové lžíce papriky naplníme směsí až po okraj, uzavřeme, vložíme je do středně velkého kastrůlku, přidáme 1 a 1/4 hrnku vody a vaříme pod pokličkou, dokud se téměř všechna voda nevyvaří. Podáváme vychlazené, pokapané čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou.

V Turecku tento pokrm servírují obvykle s tureckým chlebem jako další chod po hlavním jídle. My jej máme rádi jako hlavní jídlo v parných letních dnech a místo tureckého chleba si vystačíme s francouzskou bagetou.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Olivový olej bývá nazýván všelékem. Dospělí, kteří sedm dnů v týdnu zkonzumují denně pět lžiček extra panenského olivového oleje, sníží nejen hladinu špatného cholesterolu ve svém těle, ale pročistí také arterie. Výsledkem jsou nižší dispozice k srdečním nemocím. To všechno díky antioxidantům v olivovém oleji obsažených. Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají. Jak zjistili britští odborníci, zatímco strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje jej snižuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat