30. května 2011

Kirmizi Fasulye Pilavi - Pilav s červenými fazolkami



















SUROVINY:

2 středně velké červené cibule
1 plechovka červených fazolí
2 hrnky hrubozrnného bulguru
250 g nesířených rozinek
olivový olej
1/2 lžičky skořice
2 lžičky máty
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmažíme na drobno nakrájenou červenou cibuli. Když je cibulka zlatá, přidáme skořici, mátu a rozinky a minutku restujeme. Přidáme bulgur propláchnutý ve studené vodě a zalijeme horkou vodou tak, aby voda přesahovala směs o cca 1 centimetr. Osolíme, zamícháme a vaříme na mírném plameni, dokud bulgur není měkký (cca 15 minut). Bulgur do sebe má správně vsáknout všechnu vodu. Pokud by byl bulgur stále tvrdý a voda by se už všechna vsákla, podlijeme směs trochou horké vody. Před koncem vaření přidáme fazolky, které jsme předtím propláchli pod studenou vodou a odstranili z nich bílou pěnu, která při proplachování vznikne. Pilav ochutnáme a případně dosolíme. Podáváme s nakládanými okurkami.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Červená cibule dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce. Všechny odrůdy cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt těchto chorob mnohem nižší.

Fazole obsahují velké množství vlákniny, která ovlivňuje trávení a snižuje možnost výskytu  rakoviny tlustého střeva. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, mangan, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu - pokud je jich nedostatek, buňky nejsou tak aktivní a nastupuje únava, nervozita a porucha soustředění. Pomáhají při nemocech jater a ledvin, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře, snižují obsah cukru v krvi a jsou vhodné při chorobách srdce a krevního oběhu.

1 komentář: