30. května 2011

Smažená cuketa s jogurtovou omáčkou



















SUROVINY:

3 středně velké cukety
hraška na obalování
mořská sůl s česnekem

Na omáčku:

1 šálek kvalitního bílého jogurtu
3 stroužky česneku
sůl

POSTUP:

Cukety oloupeme a nakrájíme na půl centimetru silné plátky. Osolíme je česnekovou solí a namáčíme v těstíčku, které jsme si připravili smícháním hrašky s vodou. Smažíme na mírném plameni v řepkovém oleji. Po osmažení je klademe na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Podáváme potřené omáčkou spolu s čerstvou zeleninou.

Omáčku připravíme smícháním jogurtu s česnekem utřeným se solí.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cuketa obsahuje vlákninu, sacharidy a velké množství minerálních látek. Je bohatá na karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader, a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně,  posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.

Žádné komentáře:

Okomentovat