29. května 2011

Kirmizi Biber Yemegi - Rýže s červenou paprikou



















SUROVINY:

8 červených paprik
250 g cherry rajčátek
5 ks jarních cibulek
2 šálky rýže
čerstvá petrželová nať
1 lžička sladké papriky
2 polévkové lžíce paprikové pasty
1 lžíce sirupu z granátových jablíček*
olivový olej
pepř
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Když je cibulka mírně přismahnutá, zaprášíme ji sladkou paprikou a dobře promícháme. Přidáme omyté a na kolečka nakrájené papriky, které jsme zbavili jadřinců, omytá cherry rajčátka, ve studené vodě propláchnutou rýži, pepř a sůl. Vše dobře zamícháme, zalijeme horkou vodou tak, aby voda přesahovala směs cca o půl centimetru, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila a pokrm se nespálil. Pokud bychom měli pocit, že se voda vyvařila moc brzy, trochu podlijeme. Nakonec přidáme sirup z granátových jablíček (*pokud jej nemáme, nahradíme citrónovou šťávou), dosolíme a servírujeme. Na talíři posypeme nasekanou petrželovou natí.

K přípravě tohoto pokrmu používám vysokou keramickou pánev o průměru 28 cm, která mi zaručí, že se pokrm nikdy nepřichytí ke dnu. Mám s ní výborné zkušenosti a v podstatě téměř nepoužívám jiné nádobí. :)

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

2 komentáře:

  1. To vypadá mooooc pěkně, určitě zkusím! Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem uvařila tohle jídlo k večeři a musím přiznat, že jsem si už dlouho takhle nepochutnala. Překvapilo mě, jak výborná bašta se dá připravit v jedné velké pánvi. :) Dávám tedy jedničku s hvězdičkou nejen za chuť, ale i za málo ušpiněného nádobí. :) Monika

    OdpovědětVymazat