11. června 2011

Nudle s listovým špenátem



















SUROVINY:

250 g vietnamských zeleninových nudlí (bezvaječné, špenátové, bez barviv)
2 balíčky mražených špenátových listů
2 středně velké červené cibule
5 stroužků česneku
olivový olej
muškátový oříšek
pepř
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, přidáme špenát a podlijeme trochou horké vody. Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekaný česnek a na mírném ohni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit. Když je rozmrazený, necháme jej ještě několik minut prohřát a nakonec do něj přidáme ještě trochu olivového oleje. Mezitím si uvaříme nudle podle návodu (dvě minuty povaříme ve slané vařicí vodě, slijeme a pokapeme olivovým olejem). Na talíř nandáme nudle, na ně špenát a ozdobíme stroužky nakládaného česneku.

Zásadně nepoužívám nudle z levných čínských polévek, protože obsahují spoustu éček. Nudle, které kupuji, jsou bezvaječné, bez barviv a bez konzervantů. Jsou běžně k dostání v prodejnách Tesco.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Špenát posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá při zácpě, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zahání únavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, působí jako diuretikum. Obsahuje také lutein a karotenový pigment, který působí antioxidačně. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat