11. června 2011

Restované ovoce s ovesnými vločkami



















SUROVINY:

3 velké banány
trs tmavého hroznového vína
trs světlého hroznového vína
rozinky
mandle
ovesné vločky
sezamový olej
fíková marmeláda se sezamem
skořice
sirup z agáve
kokos

POSTUP:

Na sezamovém oleji orestujeme na plátky nakrájené banány, ovesné vločky, rozinky, mandle a hroznové víno. Přidáme skořici a kokos a dobře promícháme. Na talíři pokapeme sirupem z agáve, pastou tahini a případně dozdobíme fíkovou marmeládou se sezamem. Podáváme teplé.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.

Hroznové víno dodává energii buňkám a zlepšuje zdraví arterií, především těch, které vyživují srdce. Působí proti zácpě, napomáhá vyplavování jedovatého odpadu z organismu, zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek. Potvrdily se i jeho protirakovinné účinky.

Rozinky pomáhají zbavovat organizmus překyselení, které je příčinou mnoha nemocí. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.

Mandle jsou, podobně jako ostatní nesolené ořechy, velmi zdravé. Jedna hrst mandlí vážící necelých 30 gramů (což je doporučená denní dávka mandlí, kterou bychom měli sníst), obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév. Uvádí se dokonce, že tyto flavonoidy, pokud jsou v potravě zastoupeny v dostatečném množství, mohou snížit výskyt kardiovaskulárních chorob až o 22 procent. Stejné množství mandlí obsahuje také 9 gramů mononenasycených tuků a 3,5 gramu tuků polynenasycených, o kterých je známo, že také přispívají k ochraně před rozvojem nemocí srdce a cév a obecně před rozvojem aterosklerózy (kornatění tepen). V jedné hrstce mandlí najdeme také 3,5 gramu vlákniny. Je přitom známo, že pokud máme dostatečný příjem vlákniny, naše riziko vzniku nemocí srdce a cév je o 40 % nižší v porovnání s lidmi, kteří vlákniny mají málo. Třicet gramů mandlí obsahuje také 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Příjem těchto látek je přitom spojen s nižším krevním tlakem a mandle tak vlastně pomáhají snižovat vyšší krevní tlak a brání rozvoji arteriální hypertenze. Vápník obsažený v mandlích je pro lidský organizmus velice dobře vstřebatelný, a proto mandle úspěšně pomáhají v boji s osteoporózou. V neposlední řadě pak mandle obsahují rostlinné steroly (tzv. fytosteroly), které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10 %.

Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je mnohem zdravější a sladší než řepný cukr. Má nízký glykemický index, a tak je vhodný i pro diabetiky. Sirup z agáve obsahuje menší množství inulinu, který pozitivně působí na činnost střev, a tudíž podporuje zdravou střevní mikroflóru. V sirupu z agáve je obsaženo velké množství minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa, které je velice důležité pro lidské tělo. Dále sirup obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku. Sirup z agáve je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem vysokého cholesterolu.

Sezamová pasta Tahini obsahuje velké množství organického vápníku, hořčíku a fosforu, čehož je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám. Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti. Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku s fosforem dělají ze sezamu lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující. Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév. Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus. Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.

Žádné komentáře:

Okomentovat