3. července 2011

Patlicanli, Ispanakli Makarna - Těstoviny s lilkem a se špenátem




















SUROVINY:

500 g bezvaječných těstovin

2 malé lilky
1 balíček mražených špenátových listů
1 velká cibule
olivový olej
muškátový oříšek
pepř
sůl

Na jogurtovou omáčku:
bílý jogurt
česnek
sůl

POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu.

Na olivovém oleji dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájený lilek, který jsme předem nechali vypotit. Když je lilek zlatavý, přidáme mražené špenátové listy a necháme na mírném plameni prohřát. Když je i špenát hotový, pokrm okořeníme muškátovým oříškem a pepřem. Dle chuti osolíme a nakonec přidáme ještě trochu olivového oleje.

Jogurtovou omáčku připravíme jednoduše tak, že jogurt smícháme s česnekem utřeným se solí.

Do hlubokého talíře dáme těstoviny, na ně naaranžujeme lilek se špenátem a navrch polijeme jogurtovou omáčkou.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Špenát posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce, zpevňuje kosti a zuby, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá při zácpě, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zahání únavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, působí jako diuretikum. Obsahuje také lutein a karotenový pigment, který působí antioxidačně. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

Žádné komentáře:

Okomentovat